Vannkefir er en probiotisk, sprudlende drikk som er god for magen.
Kefirkornene må passes godt på, mates godt og de skal ikke ha det for varmt og ikke for kaldt- bare akkurat passe (21-25 grader).
Kefirkornene formerer seg kjempebra når de blir stelt godt med. Vannkefir kan du se på som en fordøyelseshjelper ved at den inneholder organiske syrer, gunstige melkeproduserende bakterier, noe mineraler og B-vitaminer. Det beste er at det er nydelig på smak! Vannkefirkorn får du kjøpt HER.
Når du har aktivert vannkefirkornene i tråd med fremgangsmåte på baksiden på posen, så brygger du videre med standard oppskrift. Laget av selveste Gry Hammer.
Slik lager du deilig, sprudlende vannkefir:
Ingredienser:
- 2 ss kefirkorn
- 3 ss økologiske rosiner evt 3 tørkede fiken eller aprikoser (økologiske)
- 4 ss rårørsukker
- 1/2 sitron (skrell skallet om du ikke får tak i økologiske)
- 1 tynn skive ingefær (kan sløyfes)
- 1 liter vann
- Fyll et stort, rent glass med vann og rør ut sukkeret. Ha i resten av ingrediensene. La det stå og godgjøre seg i 24 eller 48 timer.
Om kefirkornene får spise opp alt sukkeret så blir drikken syrlig og frisk, og den må da stå minimum 48 timer. Den er også lett sprudlende og kan minne litt om tam champagne i smaken- spesielt om den er laget på rosiner.
Bruk rene glass og sett lokket løst på under fermenteringstiden for at det skal komme litt luft til. Eller du kan legge et finmasket klede over og ha strikk rundt (for å unngå rusk).
- Når vannkefiren er ferdig, siler du kornene (ikke stålsil). Eventuelt kan du sile gjennom kaffefilter eller et tøyklede. Rosinene og sitronen, eventuelt også ingefæren, kastes.
- Når du har samlet kornene så skylles de i vann. Vannet skal ha en behagelig temperatur, kjenn på vannstrålen med fingrene og pass på at det er litt kaldere enn kroppstemperatur.
- Så er det bare å hive kornene i en ny sats med sukkervann og tørket frukt + sitron. Kornene lever og bobler!
Man kan også fermentere en ekstra runde etter 48 timer ved å tilsette ferske bær eller den frukten du ønsker og på den måten gi drikken en ny smak og farge. Du kan teste hva du liker best; mango, blåbær, kiwi, gojibær eller vår favoritt - bringebær.
TIPS:
- Glasset kan eksplodere under trykk. Løsne gummiringen fra glasset om den har det. Lokket kan fint ligge løst oppå mens fermenteringen foregår.
- Kefirkorn tåler ikke metall, så unngå å bruke metallredskaper nær kornene. Velg derfor heller tøysil, sleiv i plast eller tre, og krukke i glass eller plast.
- Smaksmessig best om den er laget på rosiner, dernest fiken og på siste plass aprikoser (mest bitter). Fiken er mindre styrete å plukke enn alle de små rosinene.
- Bruk økologiske ingredienser som sitron og rosiner. Eventuelt velg rosiner uten sulfat. Sulfat vil gi vannkefiren en vond lukt og ødelegge produksjonen.