Fungal acne er en soppinfeksjon i hudlaget, som man på fagspråket kaller pityrosporum folliculitis eller malassezia folliculitis. Malassezia-soppen nærer seg av olje som huden naturlig produserer og ligger gjerne rundt hårsekkene. Huden har et eget immunforsvar som består av en balanse mellom bakterier og gjærsopp. Utfordringer oppstår når dette systemet kommer ut av balanse. Dette kan føre til kviselignende utslett, gjerne i områder der huden typisk produserer olje, som panne, t-sone, på sidene av nesen, kjeve og øvre del av rygg, bryst, skuldre, hodebunn og hårfestet.
Det er flere potensielle årsaker til at dette systemet kan havne i ubalanse, som klima, svette, langvarig antibiotikabruk, fete hudpleieprodukter og kosthold. I tillegg kan bruk av kortikosteroider, prestasjonsfremmende steroider, sterke kortisonkremer, og inhalasjonsmedisiner medvirke til hudsoppinfeksjon. Trening og massasje med olje kan også gi økt sjanse, og en bør derfor dusje rett etter for å begrense risikoen. Det samme kan engangsmunnbind, da de inneholder en type plast som gjør det ekstra fuktig under masken inn mot huden. Det er da bedre å bruke en maske laget av eksempelvis bomull eller ull som er vaskbart.
Behandling
Det viktigste er i første omgang å finne årsak. Man har ofte en kombinasjon av fungal acne og vanlig akne. Er du svært plaget bør du oppsøke en dermatologisk sykepleier eller hudlege som vil kunne vurdere hudtilstanden.
Manuka-honning
Manuka-honning er et godt alternativ å inkludere i hudpleierutinene. Denne spesielle honningen fra New Zealand renser og beroliger huden, samt virke fuktighetsgivende. I tillegg vil enzymene i honning gi en mild peeling, slik at huden blir etterlatt myk og glødende.
- En trygg hudbehandling: Honningen er 100% naturlig, så en trenger ikke å bekymre seg for at ugunstige kjemikalier absorberes i huden. (Honning inneholder pollen og kommer fra bier, så unngå bruk ved allergi)
En måte å inkludere Manuka-honning på er å lage en ansiktsmaske.
Et annet grep en selv kan ta er å tenke på kosthold. Gjær nærer seg på olje og sukker. Ved å begrense inntaket av sukker og andre raske karbohydrater kan derfor gjøre at gjærsoppen ikke trives på huden. I tillegg bør en unngå oljer og fete kremer.
Det er viktig å jobbe preventivt ved denne tilstanden. Bli kjent med egen hud og følg med på hvilke faktorer som gjerne gir utbrudd. Å bruke en kombinasjon av Manuka-honning og sjampo beregnet på å dempe soppvekst i huden (apotekvare), kan være et godt alternativ.